Skarpsno, Gimle og Frogner er trivelige steder i Oslo. Velet arbeider for beboerinnflytelse og vern av området.

Det er i år 70 år siden Jens Book-Jenssen først lanserte sin «Når kastanjene blomstrer i Bygdøy Allé» som gjorde alléen til Norges nest mest berømte gate. Fortjener han ikke en statue på Thomas Heftyes plass?

Jens Book-Jenssen (1910-1999) – Book’n som han gjerne ble kalt – spilte første gang inn den berømte sangen og valsen «Når kastanjene blomstrer i Bygdøy Allé» i 1950 med Øivind Berghs Bristolorkester. Men da han spilte den inn på nytt i 1956 med arrangement av Egil Monn-Iversen, slo den virkelig igjennom og gjorde Bygdøy Allé til Norges nest-mest berømte gate – etter Karl Johans gate.

«Når kastanjene blomstrer i Bygdøy Allé» i 1956-versjonen ble en av landets største evergreens noensinne og solgte i hele 250 000 singel-eksemplarer, noe som er tidenes mest solgte singel i Norge. Teksten til slageren ble skrevet av Gunnar Kaspersen, og melodien ble komponert av Kristian Hauger.

Book’n var en gledespreder i etterkrigstidens Norge, med en innsmigrende og glad syngestil og melodiøse melodier. Hvem husker vel ikke «En liten gylden ring», «Jeg blir så glad når solen skinner», «Det er lov å være blid», «Det blir atter sol og sommer» og «Vi seiler mot lykken»?

Book’n var norgeshistoriens suverent mest solgte plateartist og hans aktive karriere strakte seg over mer enn 60 år.

Skarpsno, Gimle og Frogner Vel mener at Jens Book-Jenssen fortjener en statue i sin elskede kastanje-allé, og vi foreslår en skulptur av ham midt i gatens lengdestrekning – nemlig på Thomas Heftyes plass. Ta en titt på denne videofilmen med styremedlemmene Audun Engh og Håkon Wium Lie, laget for vellet av Hans Haga:

«Tyrihans» kiosken tilbake til Frogner?

DEN KLASSISKE NARVESENKIOSKEN som fra 1920 årene til 1980 sto på Amtmanns Furus Plass i krysset Frognerveien / Frederiks Stangs gate bør tilbakeføres, foreslår styret i Skarpsno, Gimle og Frogner Vel.

Her er to videoer om saken, først en video fra lagringsplassen på Vinterbro, der to styremedlemmer i velforeningen, Håkon Wium Lie og Audun Engh, tar til orde for tilbakeføring av den klassiske Narvesen-kiosken. Kiosken er bevart på Vinterbro, og filmopptakene er gjort der. Kiosken bør få ny bruk til berikelse for bydelen, f.eks. som en tradisjonell pølsebod, ladestasjon for mobiltelefoner eller andre formål.


Narvesenkiosken Tyrihans ble tegnet av de klassisk orienterte arkitektene Ree & Buch i 1923.  De samme arkitektene tegnet bl.a. funkisgården ved siden av Gimle Kino og Vigelandsmuseet.   Et annet eksemplar av Tyrihans-kiosken står på Folkemuseet.
Kiosken lå på Amtmann Furus Plass, ved krysset Frognerveien/ Frederik Stangs gate. Den ble fjernet 1. april 1980 og forært til Lokaltrafikkhistorisk Forening,  Kiosken har siden stått på Vinterbro, rett ved Tusenfryd. Planen var å etablere et  museumsprosjekt viet lokaltransport, men det er ikke realisert. Lokaltrafikkhistorisk Forening må nå avvikle sin samling av eldre bygninger og vogner på Vinterbro, pga. planlagt veibygging. Vegvesenet tilbyr gratis flytting av kiosken. 


Skarpsno, Gimle og Frogner vel foreslår at kiosken tilbakeføres til sitt opprinnelige sted på Frogner, som en byreparasjon. Vellet er i dialog med Lokaltrafikkhistorisk Forening om prosjektet. Byantikvar Janne Wilberg støtter forslaget om tilbakeføring av kiosken.
Begge videofilmene er laget av Hans Haga.

SISTE: I sitt møte den 13. oktober ga Bydelsutvalget enstemmig sin tilslutning til forslaget, og støtter initiativet om tilbakeføring av «Tyrihans» til kommunal grunn forvaltet av bydelen. 

Link til video fra kioskens nåværende oppbevaringssted på Vinterbro:

Den 8. september presenterte vellets formann Audun Engh planene for Bydelsutvalget i møtets åpne halvtime: